Άρθρα

Τι στρώμα να επιλέξω?

Ο ύπνος είναι πολύτιμος για την υγεία μας. Οι συμβουλές για καλύτερο ύπνο δεν θα ήταν πλήρεις εάν δεν εξετάζαμε την ποιότητα του στρώματος. Το σωστό στρώμα αποτελεί μια σημαντική επένδυση, αφού παίζει πρωταρχικό ρόλο και επηρεάζει άμεσα τη ψυχική, πνευματική και φυσικά τη σωματική μας υγεία.

Είναι σημαντικό να εστιάζουμε με ιδιαίτερη προσοχή στην επιλογή του στρώματος, αφού ο καθένας μας περνάει καθημερινά περισσότερες από 6-8 ώρες ξαπλωμένος σε αυτό. Η επιλογή του κατάλληλου στρώματος αν και εξαιρετικά δύσκολη εγγυάται έναν άνετο και απολαυστικό ύπνο καθώς θα υποστηρίξει σωστά τη σπονδυλική σας στήλη. Το ανθρώπινο σώμα, ως προς το σχήμα του είναι γεμάτο καμπύλες και ανώμαλες επιφάνειες. Σε καμία περίπτωση, πάντως, δεν είναι ίσιο, ευθύ ή επίπεδο. Αυτό ισχύει ανεξαρτήτως βάρους, κατανομής βάρους και σωματότυπου.

Για να ξεκουράζεται το ανθρώπινο σώμα πρέπει να εκμηδενίζονται οι μυικές συσπάσεις χωρίς να αλλοιώνεται το φυσικό σχήμα του σώματος. Αυτό επιτυγχάνεται όταν ολόκληρο το σώμα μας υποστηρίζεται από το στρώμα και γεμίζει με υλικό κάθε σημείο του. Όταν προσαρμόζεται, δηλαδή, το στρώμα πάνω στο σχήμα του σώματος και όχι το αντίθετο.

Υπάρχουν 2 κατηγορίες στρωμάτων. Τα ορθοπεδικά και τα ανατομικά στρώματα.

Τα ορθοπεδικά στρώματα αποτελούνται από bonnel springs ελατήρια που υποστηρίζουν την σπονδυλική στήλη και την βοηθούν να μην κυρτώνει. Προσφέρουν μια ευθύτητα στο σώμα ευθυγραμμίζοντας τον κορμό και περιορίζοντας τις πιέσεις που δέχεται το σώμα κατά την διάρκεια του ύπνου. Πιο απλά είναι εκείνα τα οποία μας κρατάνε περισσότερο στην επιφάνεια παρά μας αγκαλιάζουν.

Τα ανατομικά στρώματα περιέχουν ελατήρια ανεξάρτητης ανάρτησης pocket springs. Τα συγκεκριμένα ελατήρια ακολουθούν τις κινήσεις του σώματος σας και όσα χρόνια και αν περάσουν  παραμένουν ανθεκτικά και λειτουργικά. Εχουν την ιδιότητα να αγκαλιάζουν το σώμα καθώς ξαπλώνουμε και να προσαρμόζονται σε αυτό. Παρέχουν σωστή στήριξη και απορρόφηση των κραδασμών.

Γενικότερα , όσον αφορά τα  στρώματα με ελατήρια , έχουμε την δυνατότητα να επιλέξουμε τη σκληρότητα και την ελαστικότητα που ταιριάζει καλύτερα στο σωματότυπό μας, συνδυάζοντάς τα πάντα με τα κατάλληλα υλικά.

Η θέση αρεσκείας μας στον ύπνο αποτελεί σημαντικό κριτήριο για την επιλογή του κατάλληλου στρώματος. Σε γενικές γραμμές ημίσκληρα στρώματα ενδείκνυνται σε όσους κοιμούνται μπρούμυτα, σκληρά σε όσους κοιμούνται ύπτια και μαλακά στρώματα σε όσους κοιμούνται στο πλάι.

Αφιερώστε χρόνο για την σωστή επιλογή του στρώματος και μην ξεχνάτε ότι ο ύπνος είναι το κλειδί της καλής υγείας!